27 Ocak 2015 Salı

Diyet Nasıl Olmalı?

Geldik zayıflamanın en önemli yerine. Diyetiniz düzgün değilse çok ağır sporları bile yapsanız kilo vermeniz zorlaşacaktır.Ha diyet diyince de ölüm diyetinden bahsetmiyorum rahat olun. Başlıyoruz adlı yazımda 3-3-3 kuralını anlattım.Diyet esnasında bu kural bizim çok işimize yarayacak.

Çok uzatma da besinleri say dediğinizi duyar gibiyim ama internetteki her sitede besinler sayılıyor zaten ben biraz farklı yaklaşmak istiyorum bu duruma. Besinleri saymayacak mıyım yine sayacağım ama işin asıl önemli noktasını anlatacağım.

Besinleri saymaktan daha önemlisi ne yapmanız gerektiğini bilmeniz lazım.Herkes veya her kilo fazlası olan aynı diyeti uygulamaz, uygulamamalıdır da zaten.Onları gruplarsak; (Hangi gruba girdiğinizi blogtaki Vücut Kitle Endeksi Hesaplayıcısından öğrenebilirsiniz.)
1-Kilo fazlası aşırı olanlar (obez deniyor genel olarak ama benim geldiğim kısım.rahat olun çözümü bende.)
2-Kilo fazlası olanlar (vücut kitle endeksi 25-30 arası olanlar)




           
1. grup diyetiyle başlayalım.Öncelikle bu gruptaki kişiler kilo verme konusunda canınızı sıkmanıza hiç gerek yok diğer gruptaki kişiler ayda 5-6 kilo verirken siz 8-9 kilo verebilirsiniz.Sizin kilo fazlanız daha fazla olduğu için kilo vermeniz çok daha hızlı olacaktır.Geçelim diyetin içeriğine, sistemine.Yapacağınız diyet protein ağırlıklı hatta olabildiğince protein odaklı olacak.Zaten vücutta fazlasıyla depolanmış şeker,yağ mevcut.İlk amacınız onları vücuda kullandırmak olmalı ancak vücuda dışarıdan şeker veya yağ alırsanız vücut önce alınanları kullanır.Benim bu obez dönemi diyetim yaz sonlarına denk gelmişti. Spor çok zorlamıştı.Hem sıcak hem kilo spor esnasında insanı hayattan bezdirebiliyor ama azcık sabır ve dayanıklılık sonunda hayatınızın en mutlu ve fit vücuduna kavuşacaksınız.Diyetiniz de 6 - 8 -10 öğün gibi yapılması imkansız olan şeyleri söylemeyeceğim. Yarım kibrit kutusu peynir bir kürdan başı sucuk yiyin falan da demeyeceğim.Yapabilirseniz 3 ana öğün(ortadaki öğün gene ara öğün gibi aslında) yapamazsanız 2 ana 1 ara öğün yapmanız gerekli.Sabah güzelce yiyin karnınızı şişirmeyin tam doymaya yakın sofradan kalkın bunun pratik çözümü de tabağınızı küçültün.Gidin ve her zaman yemek yediğiniz tabağın bir boy küçüğünü alın.Başlarda belki tek tabakla doymayabilirsiniz ama sofradan hemen kalkın ve bir salatalık veya elma kapın.

JOKERLERİMİZ ELMA VE SALATALIK

            

Bu iki besin sadece faydalıdır evet maalesef size zararları yoktur her açlık hissettiğinizde evinizde hangisi varsa bir tane alın yiyin. Hatta salatalıktan isterseniz 2-3 tanede yiyebilirsiniz. Salatalık ve elma negatif (-) kalorili besinlerdendir.Yani ne demek bu negatif (-) kalorili besin? negatif (-) kalorili besin demek vücudun o besini sindirmek için harcadığı enerjinin besinden aldığı enerjiden fazla olması demektir.Bu negatif (-) kalorili besinlerin tamamını ve besinlerin detaylı özelliklerini çok uzun olduğu için başka bir yazımda anlatacağım.

1.grup diyetine devam edelim.Ara öğünümüz yukarıdaki mükemmel besinlerden biri.Biri yaz için biri kış için aslında.Halen ara öğün olarak bunları kullanıyorum.Başka bir jokerimiz ise su su su. Her gün çok fazla su içmeniz lazım en az 2 litre çünkü yağların hidrolizi(parçalanması) suyla olur.Bunun içinde yine benim yaptığım yolu söyleyeyim. Ben en çok vakit geçirdiğim yere (bilgisayar masama) 1.5 litrelik şişeyle su alırım.Suyu sadece susayınca değil her boş anınızda  görmeniz lazım çünkü bu dediklerimi suyu görünce hatırlayabilirsiniz.

Gelelim menülerimize öncelikle ekmeği hayatımızdan çıkartıyoruz.Sabah öğününde yumurta,peynir,domates(mevsime göre),salatalık(yine mevsim),biber,çay(isteğe bağlı). Bunların hepsini gayet rahat bir şekilde doya doya yiyebilirsiniz ama sucuk,salam,sosis yok.Peynir yağsız olsun falan şartı da yok nasıl seviyorsanız yine aynı şekilde yumurtayı nasıl seviyorsanız haşlanmış,omlet,sulu,kuru...
Akşam öğünümüz için ki bu 6-8 arası en idealidir.Menümüz de ise bu sefer daha bol çeşidimiz var.Hindi veya tavuk göğüs,ton balığı (bunu salatayla yiyebilirsiniz), balık(her türlüsü olur), salata(mümkünse her 2 günde bir bir salata ekleyin yemeğinize.Bunlar et çeşitleri sebze yemeği olarak her çeşitten yiyebilirsiniz. Ve yanına daha çabuk doymak için bulgur yiyebilrsiniz. Ama asla pilav makarna falan yok.
Gördüğünüz gibi öğünler gayet dolu dolu hatta belkide şimdiki yediklerinizden pek bir farkı yok gibi ama tek farkı TUZ-ŞEKER-UN-yağ yok. Yağ küçük yazdım çünkü salatanıza veya yemeklerinize zeytinyağı koyabilirsiniz ama diğer tüm yağları kaldırın.
Tatlıya hiç değinmedim bile tatlıyı hayatınızdan tamamen çıkarın.Demesi kolay biliyorum ama 3-3-3 kuralı ile uygulaması da kolay.


2.grup içinde bir şeyler yazalım.1.grup için yazılan her şey sizler içinde geçerli ama size ekstra bir kaç besin serbest.Onları sayalım canınız çok isterse tatlı veya 1-2 dilim ekmek yiyebilirsiniz.Sucuk,salam,sosis(salam sosis çok faydalı değildir ama),yağsız dana veya kuzu eti serbest.


Son olarak 2 grup içinde gazlı içecekler,şeker,cips ve ayrıca fruktoz,mısır,glikoz şurubu içeren besinlerden diyet boyunca kaçın. Bunlar en ama en zararlılarıdır. Aman dikkat tüm diyetiniz boşa gitmesin.


Besinlerin detaylı incelemelerini ve uygulanması gereken spor programını başka bir yazımda yazacağım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder